Om Segway

1-segway-techTekniken i en Segway Personal Transporter (PT) består av intelligenta sensorer, robusta mekaniska delar och ett styrsystem som håller balansen och gör att man kan åka på två hjul. I samma ögonblick som du kliver på en Segway PT kommer fem elektrostatiska gyron och två accelerometrar att känna av underlagets lutning och hur du står på maskinen 100 gånger per sekund.

Om du står på en Segway PT upprätt utan att luta dig åt något håll kommer den att stå stilla och hålla balansen. Om du lutar dig framåt, bakåt eller åt sidan kommer LeanSteer®-tekniken att känna av det direkt och kompensera rörelsen med att åka åt det hållet precis med den fart du vill. Om du står rakt upp kommer den att stanna mjukt. Segways ingenjörer kallar det “closed-loop dynamic stability control” och du kommer att tycka att det är magi.

En Segway PT känns omedelbart som förlängning av kroppen, vilket gör det lätt för dig att obekymrat och obehindrat kunna köra kontrollerat i farter upp till 20 km/h. Det är som att springa med full fart. Förmodligen finns det inget annat fordon som man så snabbt lär sig köra som en Segway PT. När du kör din Segway PT dagligen kommer den vara en del av dig och kommer att uppskatta den ännu mer. När du inte har den kommer du att sakna den. Det vardagliga blir roligare. Kliv upp på en Segway PT och du får åka på en resa – mer än på ett sätt.

Maximal färdhastighet är 20 km/tim. Segway går ca 40 km på en laddning och lämpar sig för kortare transporter inom- och utomhus. Segway är miljöklassad då den är 11 gånger mer effektiv än genomsnittsbilen. Elkostnad ca 25 öre / 10 km. Största kund/användare världen över är polisen med över 1 600 polisstationer med i genomsnitt fem Segway PT per station.

Fordonet är mycket lätt att manövrera. Vid demonstrationer kan de allra flesta klara en enklare hinderbana, som till exempel slalom mellan koner och mindre nivåskillnader, efter några minuters introduktion.

Segways uppfinnare heter Dean Kamen och fordonet visades för första gången 3 december 2001.